Wat is een badlift, soorten en toepassing ervan.

Badlift

Een badlift  is een losse lift met zitting dat in het ligbad geplaatst wordt. De badlift wordt meestal met grote zuignappen op de bodem van het ligbad bevestigd. Als u weer uit het bad wil, dan laat u de badlift omhoog komen waardoor u boven het wateroppervlak uitkomt, zittend op de badlift. U kan zich zittend afdrogen. Door de benen over de badrand te tillen en te draaien kan u van de badlift afstappen. De badliften werken meestal met behulp van een veermechanisme, waterdruk of met een accu. De afstandsbediening kan zowel gebruikt worden door de persoon die gebruikt maakt van de badlift als door derden. Alle losse badliften zijn eenvoudig te verwijderen uit het bad als huisgenoten gebruik willen maken van het bad.

Het zitgedeelte is meestal ook voorzien van een rugsteun. De badlift is bedienbaar met een afstandsbediening of met knoppen in de zitting en kan zo hoog en laag versteld worden. In de hoogste stand dient de zitting gelijk te zijn met de rand van het bad. Op deze manier kan u op de badlift gaan zitten, de benen over de badrand tillen en in het bad plaatsen. Vanuit deze positie, reeds met het bad gevuld met water, kan u zich in het bad laten zakken. U blijft tijdens het baden op het zitgedeelte van de badlift zitten.

Soorten badliften

Opblaasbare badlift:


De opblaasbare badlift is een grote opblaasbare zak die opgeblazen de vorm heeft van een bankje. Aan de onderkant is deze badlift voorzien van zuignappen waarmee hij bevestigd wordt op de badbodem.

Voordelen van deze badlift
• De lift zakt tot helemaal op de bodem van het ligbad en daardoor kan men verder onder water liggen. Dit type badlift heeft geen hefconstructie onder de zitting, waardoor er geen zithoogte verloren wordt.
• Deze badliften passen vaker wel in kortere baden, in tegenstelling tot de badlift met hefmechanisme omdat deze badlift de vorm aanneemt van het bad. Bij een badlift met hefmechnisme verliest men ruimte in zowel de diepte als de lengte als gevolg van de constructie van deze badlift
• Doordat de rugondersteuning ook plat wordt kan men helemaal liggen in het bad.
• Veel lichter en daardoor gemakkelijker te verwijderen uit het ligbad en gemakkelijker mee te nemen zijn.
• Ze nemen minder plaats in
• Eenvoudiger schoon te maken

Nadelen van deze badlift
• het zitgedeelte is wat veel minder stabiel (men zit op een luchtzak),
• de rugleuning is laag en geeft weinig steun
• de motor (een 'omgekeerde' stofzuiger) veel lawaai maak

De badlift met hefmechanisme onder de zitting, werkend op waterdruk of elektriciteit (accu)


Deze badliften bestaan uit een stevig zitgedeelte met rugleuning. Onder de badlift is een schaarconstructie. Deze schaarconstructie zorgt ervoor dat de badlift in hoogte versteld kan worden. De badlift wordt met grote zuignappen op de badbodem bevestigd.

Voor het gebruiken van een badlift op waterdruk is een waterdruk van 2-6 bar nodig. Daarbij wordt een extra slang bevestigd tussen de kraan en de badlift. Middels een omschakelknop kan men het water laten lopen aan de kraan/douchekop of naar de badlift. De badlift kan omhoog of omlaag gaan door meer of minder water in de 'waterzak' onder het zitgedeelte te laten lopen. Wanneer men deze badlift uit het bad wil verwijderen moet men eerst de extra slang aan de kraan ontkoppelen.

Bij een badlift op accu is het plaatsen van een extra waterslang aan de kraan niet nodig. De opgeladen accu wordt in de badlift geplaatst en men kan de badlift bedienen. Uiteraard is de accu bestand tegen water. De accu moet regelmatig opgeladen worden middels de bijhorende acculader. Om veiligheidsredenen wordt het aangeraden om dit te doen in een andere ruimte (niet de natte cel).

Bij dit type badlift kan men vaak ook kiezen voor uitvoeringen met afneembare en wasbare bekleding en zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren (standaard wit of blauw)

Dit type badlift is uit te rusten met een draaischijf met overschuifhulp. Dit kan het overgaan van bijvoorbeeld een rolstoel naar de badlift vergemakkelijken. Als men op de draaischijf zit dan kan een derde persoon helpen om de benen in/uit het bad te draaien en de persoon naar het middenpunt van het zitgedeelte of naar de rand van het zitgedeelte op te schuiven.

Voordelen van deze badlift
• De badlift heeft een stevig zitgedeelte en is daardoor stabiel. Deze badlift heeft een hoge en stevige rugsteun. Vaak kan men kiezen tussen een vaste rugsteun of een meebewegende rugsteun. De startpositie van de badlift is altijd recht. Wanneer de badlift zakt, zal de rugleuning gelijkmatig schuin naar achter gaan, met de hoek van het bad mee.
Nadelen van deze badlift
• Door de schaarconstructie onder de zitting kunnen deze badliften niet helemaal op de badbodem zakken maar blijven ongeveer 5-10cm boven de badbodem staan. Dit heeft tot gevolg dat er veel water nodig is om onder water te zitten en dat in de meeste gevallen het water maar tot de buik komt.
• Deze badlift is zwaarder waardoor het moeilijker is om de badlift te verwijderen uit het bad.


De badlift met zitband


Een badlift met band bestaat uit afrolbare band met motor in een cassette die vastgemaakt wordt aan de muur boven de badrand. De motor kan de band op- of afrollen. Men gaat op de strak getrokken band zitten en door het afrollen van de band zakt men in het badwater. Het omhoog gaan gebeurt door de band weer te laten oprollen.

Voordelen van een badlift met zitband:
• De band makkelijk te verwijderen is, men haakt hem gewoon los. Huisgenoten hebben geen hinder van de cassette.
• Deze badliften passen vaker wel in kortere baden, in tegenstelling tot de badlift met hefmechanisme omdat de constructie van deze badlift als gevolg hebben dat er zowel diepte als lengte van het bad verloren gaat. Bij een badlift met zitband zit men op de bodem van het ligbad en de band neemt geen extra ruimte in waardoor de bruikbare diepte of lengte van het bad wordt gewijzigd.

Nadeel van een badlift met zitband:
• Er is een minimale zitondersteuning. De band is gemaakt van een slappe stof en heeft geen rugondersteuning.
• Daarbij moet men tijdens het op- of afrollen van de band verzitten om zo in het midden van de band te blijven zitten. Dat komt omdat de band maar aan één zijde op- af afrolt. Als men niet gaat verzitten komt men scheef te zitten.

Toepassing
De badlift is geschikt voor mensen die moeite hebben om staande in het ligbad te stappen en/of op te staan als men zit op de bodem van het ligbad. Dus om het gaan zitten en opstaan te ondersteunen.
Bij losse badliften moet men in staat zijn om de benen over de badrand te tillen of hulp hierbij krijgen.


Prijsindicatie

€ 800,00 - € 1200,00

Terugbetalingsmogelijkheden

Het hulpmiddel kan vergoed worden via de refertelijst van het VAPH, afhankelijk van uw situatie en de gekozen uitvoering. Er kan om een eigen bijdrage gevraagd worden. Het Blijf Actief Team kan u terzake goed begeleiden.
Neem nu contact met ons op voor meer info !!

Deze website en artikels gaan over : woningaanpassingen, badlift, aangepaste badkamer, woonaanpassing, woningaanpassing, woonaanpassingen, aangepast wonen, badliften, badlift met zitband, aangepaste keuken, aangepast leven, ouderen, personen met een beperking, hulpmiddelen, zorgdiensten renovatie, personen met een handicap, zorg, ergotherapeut, ergotherapeuten, ergonomisch advies, ouderen, senioren, ergotherapie, rolstoel,
Naam

badkamer,14,badlift,2,consultancy,1,garage,3,getuigenissen,12,handgrepen,1,hulpmiddelen,14,in de kijker,2,inloopdouche,1,keuken,6,leefruimte,4,nieuws,36,overheid,7,plafondlift,1,plus services,1,premies bouw,2,premies VAPH,4,premies Vlaanderen,2,Relaxzetels,1,team,1,terras,3,tips,10,toegang,5,traplift,1,wastafels,1,woningaanpassingen,29,
false
ltr
item
Woningaanpassingen van A tot Z: Wat is een badlift, soorten en toepassing ervan.
Wat is een badlift, soorten en toepassing ervan.
Badliften een budget vriendelijke woningaanpassing
https://1.bp.blogspot.com/-ibLfYfxZNUM/V6nkJ5pD9XI/AAAAAAAAA9w/8USh2XYI8DobrLCcuE728S86l33a-nxLgCLcB/s640/Bestand_000.jpeg
https://1.bp.blogspot.com/-ibLfYfxZNUM/V6nkJ5pD9XI/AAAAAAAAA9w/8USh2XYI8DobrLCcuE728S86l33a-nxLgCLcB/s72-c/Bestand_000.jpeg
http://www.blijfactiefwonen.be/2016/11/wat-is-een-badlift-soorten-en.html
http://www.blijfactiefwonen.be/
http://www.blijfactiefwonen.be/
http://www.blijfactiefwonen.be/2016/11/wat-is-een-badlift-soorten-en.html
true
3534899654284143335
UTF-8
Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete Door Home PAGINA's BERICHTEN Bekijk alles VOOR U AANGERADEN LABEL ARCHIEF SEARCH ALLE BERICHTEN Geen inhoud gevonden op uw vraag Back Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg DEZE CONTENT IS PREMIUM Gelieve te delen om te zien Kopieer de code Selecteer de code De code werd gekopieerd naar uw klembord Kunt u niet de code/tekst kopiëren, druk dan [CTRL]+[C] (of CMD+C met Mac) om alsnog te kopiëren