Aangepaste wastafels kunnen ook mooi zijn.

We spreken over een aangepaste wastafel wanneer deze vrij is aan de onderzijde. De wastafel is voorzien van een plaatsbesparende sifon en is minder diep dan een reguliere wastafel. Op die manier wordt de wastafel onderrijdbaar en kan deze zittend worden gebruikt. Indien er extra steun nodig is bij het gaan zitten of het terug rechtopstaan aan de wastafel, kunnen er aan weerszijden van de wastafel handgrepen voorzien worden. Een aangepaste wastafel is vaak ook voorzien van ergonomisch kraanwerk en een aangepaste spiegel of kantelspiegel.

Soorten wastafels

Op heden is er een grote keuze in soorten aangepaste wastafels : vrijstaande modellen, wastafels met afzetvlak, ergonomische modellen, ingewerkte wastafels, in hoogte verstelbare wastafels,....
Een wastafel met afzetvlak of ingebouwd in een tablet biedt meer ruimte om kleine benodigdheden binnen handbereik te kunnen plaatsen. Een ergonomisch model biedt de mogelijkheid om dicht tegen de wastafel aan te kunnen leunen met voorarmsteun op de wastafel. Op die manier wordt de kraan beter bereikbaar.
Sommige wastafels worden voorzien van geîntegreerde handgrepen. Belangrijk hierbij te vermelden is dat hiervoor een extra stevige bevestiging vereist is. Indien opgemerkt wordt dat steunname bij het gaan zitten en terug rechtopstaan essentiel is, worden best aan weerszijden extra handgrepen voorzien.
Wanneer er sprake is van wisselend gebruik (bvb residentiële zorg) wordt vaak gekozen voor een hoog-laag wastafel. Op die manier kan de wastafel aangepast worden aan de juiste hoogte voor de persoon in kwestie.

Plaatsing van de wastafel

Om voldoende beenruimte te creëren is de wastafel bij voorkeur 60 cm diep (voorzijde tot achterzijde wand) en ongeveer 60 cm breed.
De afstand tussen de vloer en de onderzijde van de wastafel bedraagt 70 cm. Let wel, deze standaardafmetingen kunnen wijzigen afhankelijk van de grootte van de persoon, het type rolwagen waarmee de persoon zich verplaatst,...
De as van de wastafel dient minstens 50 à 55 cm uit de hoek geplaatst te worden voor een goede opstelmogelijkheid en bruikbaarheid.
Indien hulp door derden nodig is bij het zich wassen aan de wastafel, voorziet men daar best de nodige ruimte voor. Belangrijk hierbij is te bepalen aan welke zijde de zorg verleend wordt. Aan die zijde zorgt men voor 65 cm vrije ruimte.

Afwerking 

Bij de afwerking van de aangepaste wastafel dienen we extra aandacht te hebben voor :
- extra stevige bevestiging
- het goed bereikbaar en bedienbaar plaatsen van het kraanwerk
Dit is echter afhankelijk van de motorische mogelijkheden van de persoon.
een kraan met verlengde hendel zorgt sowieso voor een betere bereikbaarheid. Electronisch kraanwerk kan eveneens een goed alternatief zijn indien er sprake is van verminderde handfunctie.
Een handdoekrekje wordt bij voorkeur aan de zijkant van de wastafel geplaatst.
De spiegel wordt voorzien boven de wastafel, rekening houdend met zittend gebruik. De onderzijde van de spiegel wordt geplaatst op 90cm boven de vloer.  Hij loopt minstens door tot 200cm boven de vloer, zodat hij ook voor gebruikers in staande positie bruikbaar is.
Er zijn eveneens kantelspiegels beschikbaar. Deze worden gekanteld zodat de persoon in zit zicht heeft op zichzelf.
Indien de ruimte het toelaat kan er extra opbergruimte voorzien worden naast de wastafel. Meestal wordt er een kolomkastje voorzien.
Indien extra steun nodig is bij het gaan zitten en terug recht opstaan aan de wastafel, wordt de wastafel voorzien van één of twee extra handgrepen.

Neem nu contact met ons op voor meer info !!


Deze website en artikels gaan over : woningaanpassingen, aangepaste badkamerwoonaanpassing, woningaanpassing, woonaanpassingen, aangepast wonen, aangepaste keuken, aangepast leven, ouderen, personen met een beperking, hulpmiddelen, zorgdiensten renovatie, personen met een handicap, zorg, ergotherapeut, ergotherapeuten, ergonomisch advies, ouderen, senioren, ergotherapie, rolstoel. 
Naam

badkamer,14,badlift,2,consultancy,1,garage,3,getuigenissen,12,handgrepen,1,hulpmiddelen,14,in de kijker,2,inloopdouche,1,keuken,6,leefruimte,4,nieuws,36,overheid,7,plafondlift,1,plus services,1,premies bouw,2,premies VAPH,4,premies Vlaanderen,2,Relaxzetels,1,team,1,terras,3,tips,10,toegang,5,traplift,1,wastafels,1,woningaanpassingen,29,
false
ltr
item
Woningaanpassingen van A tot Z: Aangepaste wastafels kunnen ook mooi zijn.
Aangepaste wastafels kunnen ook mooi zijn.
https://3.bp.blogspot.com/-nzarR-tZi94/WLFVG68apVI/AAAAAAAABQU/9Z509hHWRo8hOQIp2U_idKPL7XGOqcnPACLcB/s640/aangepaste%2Bdouche.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-nzarR-tZi94/WLFVG68apVI/AAAAAAAABQU/9Z509hHWRo8hOQIp2U_idKPL7XGOqcnPACLcB/s72-c/aangepaste%2Bdouche.jpg
http://www.blijfactiefwonen.be/2016/08/aangepaste-wastafels-kunnen-ook-mooi.html
http://www.blijfactiefwonen.be/
http://www.blijfactiefwonen.be/
http://www.blijfactiefwonen.be/2016/08/aangepaste-wastafels-kunnen-ook-mooi.html
true
3534899654284143335
UTF-8
Geen berichten gevonden BEKIJK ALLES Lees meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete Door Home PAGINA's BERICHTEN Bekijk alles VOOR U AANGERADEN LABEL ARCHIEF SEARCH ALLE BERICHTEN Geen inhoud gevonden op uw vraag Back Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg DEZE CONTENT IS PREMIUM Gelieve te delen om te zien Kopieer de code Selecteer de code De code werd gekopieerd naar uw klembord Kunt u niet de code/tekst kopiëren, druk dan [CTRL]+[C] (of CMD+C met Mac) om alsnog te kopiëren